Thursday, December 8, 2022

Bedtime Story - Kisah seorang Zara *Sara actually (^^, Butir butir halus)

bismillah.


nowadays, harihari kedepan seakannya berlumba-lumba. baru sebentar kau menjengah isnin. tibatiba esoknya jumaat. mana hilang harihari di antaranya? getus di hati kecil sara.
.
ke kantor sehari-seharian. tanpa sedar tiada hari tiada kerja. tapi cuti yang diperuntukkan semakin mengurang. kemana pergi cutinya? 
.
diuji sabar, diuji sabar. ditelan kesemua perasaan, kerana rutin yang membutuhkan dirinya beraksi normal. perasaan sendiri harus diketepikan. memujuk di dalam hati "tahan tahan air mata ini sara, nanti bila semua sudah selesai, lekas-lekas kau lari ke dalam tandas, banjirkan semua nya nanti".. seusai masa merestui, agar perasaan tadinya dapat diamati. ingatan telah lenyap, yang sakitnya perasaan tadi masih dirasa, tetapi cerita kejadiannya semakin membayang-bayang. maka ceritanya tidak lagi lengkap, oleh itu rasa nya juga tidak sepekat di awal awal tadi. sebentar itu, anak anak berteriak, memerlukan dirinya kembali mernomalisasi rutin.
.
.
diulang ulang hari hari sebegitu.
.
.
diuji direnyuk.
.
diangkat dipuji, tetap tidak setuju. kerna diri lebih mengetahui kebiadaban diri.
.
.
diulang kesemuanya lagi.
.
.
sampai tika, datang satu hari, yang membuatkan diri lelah. dan mahu dilepaskan. dipaksa diri untuk melepaskan rasa, ditekan diurat mata, agar butir butir halus itu jatuh. tetap tak mahu. diulang. ulang. tetap jua tidak mahu. di akhir setelah usaha. ada air laju melalu. namanya air mata. tetapi rasanya tidak dirasa. itu lebih memilukan. 
.
.
si cengeng itu. kini tiada berperasaan.

No comments: